Szakács kabát
Milyen a jó szakácskabát?
A szakácskabát a 19. században alakult ki, s azóta kis változásokkal ugyanazon elvek miatt számít megfelelőnek. A legfontosabb, hogy kényelmes viseletet nyújtson a gyakran nagyon meleg munkakörnyezetben, emiatt léteznek rövidujjú, és egyedi, lélegző hátrésszel készült darabok is. Az anyaga tartós, bírja a mindennapi használatot. A hosszú ujjú szakácskabát ugyan melegebb, mint a rövid ujjú változat, de képes megakadályozni vagy csökkenteni az alkart érintő forrázásos vagy égési balesetek hatásait. A kétsoros gombolás is praktikus célokat szolgál, a gombsor alatti dupla szövetréteg még jobban védi a felhasználóját a balesetektől, másrészt átgombolható, így a felső, szennyezettebb ruhaanyag kerülhet alulra, s a tiszta rész felülre. A kivehető gombok miatt könnyebb a mosás és nem zavaróak a vasalás során sem.
A szakácskabát hagyományos színe a fehér. Ennek is többféle oka van. Az első az, hogy az emberek a fehér színhez a tisztaságot, sterilitást és egészséget kapcsolják, amelyek mind fontosak egy konyha működése során. A másik a tisztaság ellenőrizhetősége, a koszos munkaruha ugyanis komoly egészségügyi kockázatokat hordozhat magában, a fehér ruhán pedig egyértelműen nyomon követhető az elhasználódás. Napjaink divatja a fekete szakácskabát, ezek is egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a konyhákban. Természetesen, mivel munkaruháról van szó, kiemelten fontos az anyaghasználat is. A tartós anyagból készült szakácskabátok sokkal tovább bírják, s jobban is védik a tulajdonosukat.
A legtöbb munkaruha univerzális, de léteznek külön női szakácskabátok is, ezek a női test vonalát követve kissé karcsúsítottak. Egyes kabátok további kiegészítő elemeket tartalmaznak. Léteznek olyan modellek, melyek gombok helyett patentekkel záródnak, vagy ujjzsebbel rendelkeznek, ahova tollat vagy más apróságot is el lehet rakni. A belső zsebes típusok is népszerűek, de a határozottabb megjelenést biztosító kontrasztcsíkos kabátok is számos változatban érhetők el.
A testre szabott szakácskabát nem akadályozza a fakanalak táncát
A szakácskabát tartós szövetből készül pontosan azért, hogy a meleg helyzeteket hosszútávon is jól bírja. A praktikus kialakítás, mint minden munkavédelmi ruházat esetén, elengedhetetlen. Az ujjzseb, a levehető gombok, a kényelmes gallérkialakítás egyaránt a komfortos hordást támogatják.
A fokozott hőképződés miatt, az optimális légáteresztés és izzadság elvezetés nemcsak kényelmi, hanem egészségügyi alapelvárás. A kínálatunkban szereplő kabátok kiképzése lehetővé teszi a komoly igénybevételt, ami konyhai közegben gyakorlatilag kikerülhetetlen. Ahogy a nagy mennyiségű gőz, pára és forró levegő nem védhető ki, úgy a foltok, pacák keletkezése sem. Ezért a szakácskabát anyaga könnyen, eredményesen tisztítható, mosható. A rövidujjú kivitel a legkedveltebb, ez nyilvánvalóan a hőség elviselése szempontjából a legpraktikusabb szabásvariáció.
A megfelelő méret kiválasztása lényeges momentum, amire ildomos némi időt, energiát szánnia. A túlságosan nagy modell akadályozhatja a mozgást, a könnyed, gyors mozdulatokat, míg a feszes variáns gyakorlatilag nonstop diszkomfort érzettel nehezítheti meg a viselője munkáját. A klasszikus kialakítás stílusos végeredménnyel jár. Sokan gondolják azt, hogy azok az öltözetek, amik munkavédelmi szempontból kifogástalanok, nyilván hagynak kívánni valót maguk után divatosság tekintetében.
A termékeink kiváló cáfolatai ennek az elképzelésnek. A séf, a többi konyhai alkalmazottól eltérően, a vendégtérben is rendszeresen feltűnhet, ezért sem mindegy, hogy milyen tulajdonságokkal megáldott szett alkotja a munkaruházatot. A szakácskabát munkára, ízletes fogások elkészítésére és maximális helytállásra teremtetett, függetlenül a hőségtől és az anyagot próbáló körülményektől.